Powerkite

Een powerkite of traction kite is een grote vlieger die ontworpen is om kracht te geven en daarmee een buggy, mountainboard of persoon vooruit te trekken.

Powerkites zijn er in twee belangrijke vormen: de foilkite en de leading edge inflatable kite (LEI-kite). Verder zijn er zogenoemde rigid-framed powerkites en soft single skin kites. Er zijn verschillende beheersingssystemen die bij powerkites worden gebruikt. Ze hebben twee tot vijf lijnen waarop hendels of een bar bevestigd zijn. De maten van een powerkite verschillen sterk per merk en variëren tussen de 0,6 m² tot 19 m², waarbij die van 19 m² toch wel al enige ervaring vergt.

De meest gebruikte kites in foilkites zijn 2,5 m² en 5 m². In opblaasbare kites zijn dit 9 m² en 11 m². Dit zijn de zogenaamde kiteparen. Met een kitepaar kan men in principe het volledige windbereik aan.

Vanwege de kracht die de powerkites opwekken, moet de sport zorgvuldig worden beoefend in een veilige omgeving en met goed materiaal. Een helm is vaak aan te raden, zelfs op het water (verplicht bij gebruik van een zogenoemde boardleash), aangezien de kiter soms van een flinke hoogte naar beneden kan komen. Deze vorm van kitesurfen kan overigens voor zowel de beoefenaar, als ook diens omgeving gevaarlijk zijn. Al wordt het powerkiten tot de extreme sporten gerekend, toch zijn er ook verschillende niveaus van deze sportbeoefening die veel minder gevaarlijk zijn. Zoals trainingkiten en bodydraging.

Bron: Wikipedia

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...